Ergonomi i köket

Kök
Det som länge har varit ett tema på arbetsplatsen blir allt viktigare även i köket: ergonomi. Och det är bra. Det rum där du tillbringar så mycket tid med att skapa läckra delikatesser ska ju vara optimalt anpassat till dina behov. Dessutom bör allt här kunna genomföras med lätthet. Hur gör man det? Med dessa fem tips kan du skapa en optimalt inredd köksmiljö.

1. Tänk på arbetstriangeln vid planeringen

Oavsett om det är ett korridorkök, kök med köksö eller ett L-format kök: Ett ergonomiskt välplanerat kök är alltid konstruerat enligt arbetstriangeln – diskbänk, spis och kylskåp. Den så kallade triangeln beskriver de tre arbetsplatser i köket som man använder mest. För att säkerställa tillräcklig rörelsefrihet på ena sidan och korta arbetsavstånd på den andra är det optimala avståndet mellan dessa tre punkter cirka 100-120 centimeter.
Vitt kök

2. Välj en arbetshöjd som är skonsam för ryggen

Rengöring av livsmedel, påfyllning av grytor, användning av vitvaror: Det går ofta hett till i köket. De olika aktiviteterna ställer mycket olika krav på kroppen. För att uppfylla dessa krav och undvika ryggproblem är rätt arbetshöjd en grundläggande förutsättning. Detta beror alltid på längden på den person som huvudsakligen lagar mat i köket. Det ideala är att det finns cirka 15 centimeter utrymme mellan armbågarna och bänkskivan när armarna hålls i rät vinkel. Det är skonsamt för lederna och sparar energi.

3. Placera vitvaror på ett ergonomiskt sätt

Den optimala placeringen av köksmaskinerna möjliggör flytande arbetsprocesser och är skonsam för ryggen. Till exempel bör matlagningsområdet placeras något lägre så att du kan hantera stora grytor utan att anstränga dig. Diskbänken anses däremot vara ryggvänlig om den är placerad något upphöjd. Men ugnar, diskmaskiner, ångkokare, kylskåp och mikrovågsugnar placeras numera också ofta på en högre nivå. Den perfekta höjden är räckviddshöjden. Detta gör det möjligt att bekvämt kunna laga mat utan att behöva böja eller sträcka sig.
Kök i trä

4. Placera över- & underskåp korrekt

Höjden där du kan nå överskåpen bör inte vara mer än 35 centimeter över din egen längd. Ur ergonomisk synvinkel lämpar sig utdragbara skåp som underskåp. De förhindrar att du böjer dig för långt ner. Mjuka utdrag och speciella öppningssystem som gör att skåpen kan öppnas med ett lätt tryck gör köksarbetet ännu enklare och sparar kraft.
köksredskap

5. Ordna och sortera tillbehör

Tycker du också om att ha köksredskap och ingredienser snabbt till hands? Det funkar med välorganiserade och utdragbara skåp. Med smart designade lådor, roterande utdrag och liknande kan du enkelt nå allting och utnyttja utrymmet i köket på bästa sätt. Men se upp: placeringen av köksredskapen måste också ta hänsyn till ergonomiska aspekter. Exempel? Tunga föremål bör inte förvaras på en höjd över axelleden, utan i stället i lägre skåp, där de är skonsammare för ryggen. Och tillbehör som matlagningsskedar - dvs. allt du behöver ofta - bör helst hängas på krokar. Det gör det lätt att komma åt dem och sparar mycket tid.
Kök i trä
Ergonomi i köket är som ett matlagningsrecept: om du planerar i förväg och tar hänsyn till de viktigaste punkterna kan resultatet bara bli bra.


Vilka de viktigaste punkterna är och vad du måste tänka på förklaras bäst för dig under ett kostnadsfritt möte på vårt varuhus.
Kostnadsfritt & icke-bindande
Boka ett personligt möte!
Uppfyll dina köksdrömmar! Boka en tid i vår köksplanerare och planera ditt nya kök tillsammans med en av våra köksexperter. Kostnadsfritt & icke-bindande!
Boka tid