Hygien i köket: De största bakteriefällorna

Kühlschrank reinigen wegen Keimen
Att ta hand om disken och rengöra bord och köksbänkar är helt enkelt en del av matlagningen. Men för att ha en god hygien i köket räcker inte det. Paradiset för bakterier, svampar och patogener finns där man minst anar det.

Disksvampar & kökshanddukar

En kökshandduk har många funktioner: Torka händerna, torka bort fläckar och torka disken. Eftersom det också är fuktigt blir det snabbt ett paradis för bakterier. För hygienens skull bör den därför tvättas regelbundet i minst 60 grader. Det är också lämpligt att använda två separata trasor för händer och disk. Detsamma gäller disksvampar som är avsedda att användas för rengöring. Bakterier och matrester fastnar i svampen - ett perfekt klimat för dem att jäsa och frodas. Därför bör du också tvätta eller slänga svampar regelbundet.

Skärbrädor är farliga bakteriespridare

Efter matlagningen hamnar skärbrädan oftast i diskmaskinen, men då är det oftast för sent. När du hackar grönsaker, kött och liknande har du oftast inte någon tid att rengöra brädan mellan gångerna. Det finns dock en risk för korskontaminering: om du använder samma skärbräda kan bakterier från köttet komma in i den råa salladen. För att undvika detta är det bäst att använda två olika brädor för grönsaker och kött eller fisk. För övrigt är plast inte nödvändigtvis mer hygieniskt än trä. Bakterier finns främst i sprickor, som är svåra att rengöra och som kan förekomma på alla skärbrädor.

Kylskåp: Smutsigare än en toalettsits

I kylskåp ska våra livsmedel vara bra förvarade och skyddade. Men en studie från University of California bevisar motsatsen. I genomsnitt finns det 11,4 miljoner bakterier per kvadratcentimeter i kylskåpet. Som jämförelse finns det ungefär 100 bakterier per kvadratcentimeter på en toalettstol. Kylskåpet öppnas vanligtvis flera gånger om dagen av flera personer, det samlas mycket matrester och vanligtvis rengörs det inte tillräckligt ofta och grundligt. Dessutom är temperaturen ofta för hög. Ett paradis för - ibland farliga - bakterier som listeria, salmonella och kolibakterier. För att skapa hygien i köket bör du rengöra kylskåpet minst var fjärde till var sjätte vecka.

Se upp: Patogener på vattenkranen

Inget fungerar i köket utan vatten: Diskbänken används alltid - oavsett om det gäller matlagning eller städning. Det är desto mer chockerande att farliga patogener som t.ex. tarmbakterien E. coli lurar på varannan vattenkran. Men diskbänken är också en plats för otaliga bakterier, eftersom det är där som upptiningsvattnet från kycklingen möter matrester från igår. I prover som togs av Hygiene Council hittades 100 000 gånger fler bakterier i botten av diskbänken än i toaletten. Det är därför viktigt att rengöra kranen och handfatet noggrant. Det räcker med enkla diskmedel, eftersom de vanligtvis också har en antibakteriell effekt.

Det är troligen omöjligt att helt och hållet förvisa bakterier från köket. Du bör dock alltid vara uppmärksam på hygienen för att skydda dig mot patogener. I tveksamma fall är det bättre att köpa nytt än att äventyra din hälsa.