Knappast någon annan spritdryck har ett så brett spektrum av smaker som whiskyn som även kallas ”livets vatten”. Rätt typ av
glas låter drycken andas och ger en rikare, mer komplett smakupplevelse så att även de finaste nyanserna bland smaktoner som fyllig ek, brinnande torv eller maltig karamell kan urskiljas. För att alla facetter ska komma till sin rätt krävs inte bara fantasi och bra smaklökar, utan också det perfekta whiskyglaset.
Tumblern är en klassiker bland whiskyglasen. Eftersom glaset är öppet upptill avdunstar smaken relativt snabbt då syre tillförs, men det är också lättare att fylla whiskeyglaset med isbitar. Den tjocka glasbasen hindrar whiskyn från att värmas upp för snabbt. Whiskytumblers är perfekta för whisky ”on the rocks”.
Whiskyglas på fot är tulpanformade whiskyglas där smakerna kan utvecklas fullt ut och hållas kvar i whiskyglaset. Glasets känsliga glasväggar värms snabbt upp i handen, vilket är perfekt för många typer av whisky som gärna avnjuts i rumstemperatur, utan is, men utspädd med vatten.
Glencairn-glaset är en blandning av ett kupat whiskyglas på fot och en robust tumbler. Dessa moderna whiskyglas, som ligger bekvämt i handen, är numera standard vid professionella provningar, men är också populära i hemmet.