En frasig skorpa som omsluter ett fluffig och saftigt bröd är en smakupplevelse som uppskattas av de flesta. Föreställ dig den underbara doften som fyller köket. Vi ger dig här ett enkelt brödrecept där vi vill visa att det går snabbt och är enkelt - med bara några få ingredienser. Det är inte konstigt att det är så populärt att baka eget bröd just nu. Om du bakar ditt bröd vet du exakt vad brödreceptet och såmed även ditt bröd innehåller. Du har format brödet med dina egna händer, sett degen jäsa och förväntansfull tagit ut det färdiga resultatet ur ugnen. Att baka bröd är därför en upplevelse för alla sinnen som alltmer blir populärt. Brödbakning låter ofta mer komplicerat än vad det är. Med ett enkelt brödrecept, rätt redskap och några tips kan enkel brödbakning göras på nolltid.
500 g mjöl (t.ex. dinkel, dinkel fullkorn, rågmjöl)
½ tärning färsk jäst
1 msk salt
5 g brödkrydda (antingen färdig kryddblandning eller fänkål, kummin, koriander, anis etc.)
350 ml ljummet vatten
Efter smak: 3 – 4 msk frö och/eller kärnor (t.ex. pumpakärnor, solroskärnor, linfrö, chiafrön etc.), hyvlade morötter, nötter, havregryn, oliver och mycket mer.
Tips: anpassa vårt brödrecept individuellt efter din smak genom att prova olika typer av mjöl eller tillsätta flera ingredienser.
Första steget i brödbaket:
Rör ut och lös jästen i en del av det ljumna vattnet. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda väl med en slev. Täck behållaren med en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm plats i minst 20-30 minuter.
Tips värm upp ugnen till 35 °C , stäng av och låt sedan den övertäckta degen jäsa där. Bakduken kan med fördel vara fuktig - det gynnar jäsningsprocessen ytterligare.
Andra steget i brödbaket:
Under tiden kan du förbereda genom att mjöla in jäskorgen. Häll i den jästa degen, täck över och låt den vila på en varm plats i ytterligare 15-20 minuter.
Tips: om du inte har en jäskorg kan du också baka brödet i en bakform. För att göra detta låter du helt enkelt degen jäsa en andra gång i en form täckt med bakplåtspapper där du sedan även gräddar brödet.
Tredje steget i brödbaket:
Värm upp ugnen till 210 °C (över-/undervärme). Efter att degen har jäst i jäskorgen vänder du ut bröddegen på en lätt oljad bakplåt. Grädda sedan brödet i den förvärmda ugnen i cirka 40 minuter. Knacka på undersidan av brödet - om det låter ihåligt är det färdigt. Om inte, grädda i några minuter till. Observera att jäskorgen inte får användas i ugnen!
Tips: Ställ in en ugnssäker behållare med vatten i ugnen när du förvärmer den - det gör brödet ännu krispigare. Lyckliga innehavare av en ångugn kan också baka brödet direkt i den tills det är krispigt.
Fjärde steget i brödbaket:
Låt det nybakade brödet svalna helt på ett bakgaller. Då blir skorpan särskilt frasigt och brödet lättare att skära. Dessutom möglar det inte så snabbt och kan därför avnjutas längre.
Tips: brödlådor är perfekta för att förvara ditt hembakade bröd på optimalt sätt. Tack vare lådans uppbyggnad och det speciella materialet förlänger du brödets hållbarhet samtidigt som det är ett snyggt förvaringalternativ.Låt det nybakade brödet svalna helt på ett bakgaller. Då blir skorpan särskilt frasigt och brödet lättare att skära. Dessutom möglar det inte så snabbt och kan därför avnjutas längre. Tips: brödlådor är perfekta för att förvara ditt hembakade bröd på optimalt sätt. Tack vare lådans uppbyggnad och det speciella materialet förlänger du brödets hållbarhet samtidigt som det är ett snyggt förvaringalternativ.
Baka bröd på ett enkelt sätt med rätt verktyg
Om du precis har upptäckt brödbakning eller sällan har tid för det, kan du vanligtvis klara dig med de vanligaste bakredskapen som finns i de flesta köken. Riktiga finsmakare och experter är däremot välkomna att fylla på sitt bageri. Jäskorgar eller speciella bakplåtar för baguetter och liknande gör många steg enklare och garanterar ett perfekt resultat, precis som från proffset. Här visar vi hur enkelt det är att baka bröd med rätt verktyg.
Baka bröd och ge bort som present
Hemlagat tas alltid väl emot - det gäller även hembakat bröd. Detta har till och med en tradition - bröd och salt anses på många håll i världen vara en välsignad gåva som ofta ges ges vid inflyttning. Om du vill ha en personlig present nästa gång du är inbjuden hos dina vänner - svep in ditt hembakade bröd i ett naturfärgat bakplåtspapper, bind ett hampasnöre och fäst en kvist med rosmarin. Vi kan garantera att detta är en uppskattad present. Vi önskar dig mycket nöje med brödbaket och lycka till!