Induktion, gas- eller glaskeramik: spishällar i jämförelse
Vilken spishäll passar dig och dina matlagningsvanor? Det är ett mycket omfattande beslut som du fattar när du väljer en specifik spishäll för ditt kök. Det handlar om energieffektivitet, responstid, säkerhet och bekvämlighet - här ger XXXLutz dig en översikt över fördelarna med glaskeramik, gas- och induktionshällar.
Jämförelse av spishällar

Hoppa över avsnittet
Anmärkning:
längre uppvärmningstid än med
induktions- eller gashällar.
Anmärkning:
mer komplicerad rengöring och
hantering med öppen låga
Anmärkning:
inte lämplig för alla kokkärl

Glaskeramikhäll
Den glaskeramiska spishällen är billig att köpa och övertygar med ett bra pris/prestanda-förhållande och en bra värmeöverföring. Beroende på storleken på den glaskeramiska spishällen finns det en särskild stekzon (ovalformad värmeplatta) och en flerkretszon som du kan anpassa till storleken på den kastrull du använder. Om du tycker om att laga mat eller lagar mycket mat, rekommenderar dock matlagningsexperter att du byter till en mer energieffektiv induktionshäll.
Produktens egenskaper
- Extremt lätt att rengöra
- Kompatibel med nästan alla kokkärl
- Billig att köpa
- Säker
Anmärkning:
längre uppvärmningstid än med
induktions- eller gashällar.

Gashäll
Toppkockar, gourméer och ambitiösa hobbykockar är ofta rörande överens om att det är en gashäll som gäller i köket. Det är endast med gas som du kan man reglera värmen på några sekunder eller värma upp plattan till riktigt hög värme. I dag har induktionshällar redan tagit igen många av de "svagheter" de elektriska hällarna tidigare hade - men beslutet är fortfarande oftast en smakfråga. När det gäller driftskostnader är en gashäll ett kostnadseffektivt alternativ till induktionshällar - men den största nackdelen är att du lagar mat på en öppen eld. Gashällar används vanligtvis om det redan finns en gasanslutning i köket.
Produktens egenskaper
- Kompatibel med nästan alla köksredskap
- Kostnadseffektiv matlagning
- Kort uppvärmningstid
- Minimal reaktionstid vid värmeförändringar
Anmärkning:
mer komplicerad rengöring och
hantering med öppen låga

Induktionshäll
Induktionshällar är mycket populära eftersom kastruller och grytor värms upp direkt utan att värme går förlorad direkt från spishällen. Den snabba reaktionstiden när plattan ändrar värme ger också stora fördelar vid matlagning. En viktig fördel är att själva induktionshällen inte blir het, utan endast botten på kastrullen eller pannan. Observera! Hällen kan dock mycket väl värmas upp på grund av den returvärme som avges av grytans eller kastrullens botten. Grytor med mycket aluminium är inte lämpliga för matlagning på en induktionshäll - det bästa är att använda kokkärl med en ferromagnetisk botten.
Produktens egenskaper
- Effektivt: grytbottnarna värms upp direkt
- Mer energibesparande än andra typer av spisar
- Minimal uppvärmningstid
- Minimal reaktionstid vid värmeförändringar
- Lätt att rengöra
- Många möjligheter gällande design
- Säker hantering
Anmärkning:
inte lämplig för alla kokkärl
Rådgivartips
Är dina kokkärl lämpliga för induktion?
Du kan enkelt kontrollera om dina pannor och kastruller lämpar sig för matlagning på induktionshällar genom att hålla en magnet mot botten på respektive kokkärl. Om magneten fastnar på grytan är det lämpligt för induktion. Dessutom är moderna kokkärl vanligtvis induktionskompatibla.
XXXL-urval av spishällar
Du har ett stort urval av många högkvalitativa märkestillverkare i XXXLutz sortimentet för spishällar. Låt dig övertygas av vårt växande utbud av varumärken i närmaste XXXLutz varuhus. Våra erfarna köksrådgivare hjälper dig gärna att hitta en spishäll och matchande kastruller, grytor och stekpannnor till ditt drömkök, skräddarsytt efter dina önskemål.