Vilket köksredskap passar till vilken typ av häll?
Varje typ av häll har speciella egenskaper. Induktionshällar måste t.ex. kokkärlet ha en magnetisk bas. På keramikhällen lämpar sig alla sorters kastruller och stekpannor. När du har en gashäll är det lämpligt med köksredskap som tåler mycket höga temperaturer.
När du köper kastruller och stekpannor till en induktionshäll måste du vara säker på att de har en magnetisk botten och att den vilar helt på induktionshällen. Först då kan kastrullen eller stekpannan värmas upp. Titta efter induktionssymbolen på förpackningen. Endast kastruller och stekpannor med denna symbol på förpackningen är lämpliga för din induktionshäll.
Lämplig för gasspis
Kastruller och stekpannor som tål höga temperaturer är idealiska när du lagar mat på en gasspis. Material som gjutjärn, aluminium, rostfritt stål och traditionella kokkärl är idealiska. Teflonbelagda kastruller och stekpannor är inte lämpliga på gasspisar, eftersom beläggningen inte är avsedd för temperaturer över 250 °C. Använd istället keramikbelagda kastruller och stekpannor. Jämfört med induktions- och keramikhällar har gashällar den fördelen att kastruller och stekpannor inte behöver ha en jämn botten.
Lämplig för keramikhäll
Om du väljer en klassisk keramikhäll i köket är du flexibel när du väljer kastruller och stekpannor. Det finns inga begränsningar när det gäller materialval. Se dock till att kastrullerna och stekpannorna fyller hällens storlek och att bottnen vilar helt på den keramiska hällen, precis som på induktionshällen. Detta beror på att upp till 30 procent av energin kan gå förlorad med bara en centimeter fri yta och att värmen inte överförs optimalt till kokkärlet.