Jämförelse av rostfritt stål, keramik & liknande

Edelstahl-Bräter und Edelstahlkochtopf
Vilket material är lämpligt för vad? Ta reda på allt om de viktigaste materialen för kastruller och stekpannor och hitta exakt rätt köksredskap för dina behov. Lycka till med matlagningen!
Hoppa över avsnittet

Robust rostfritt stål och aluminium

Edelstahltopf
Pannor och kastruller i rostfritt stål av hög kvalitet har en "sandwich"-struktur i tre lager. De elektromagnetiska egenskaperna hos järn (lämpligt för induktion), hållbarheten hos rostfritt stål och den utmärkta värmeledningsförmågan hos aluminium utnyttjas på bästa sätt. Kastrullerna i ren aluminium är mycket billiga, men rekommenderas endast för nybörjarhushåll. Högkvalitativa köksredskap i rostfritt stål är bättre lämpade för vanlig matlagning.
  • Robust och lätt att rengöra
  • Reptålig och värmebeständig
  • God värmeledningsförmåga tack vare strukturen i tre lager
  • Aluminiumpannor som ett billigt alternativ för det första köket

Belagd keramik och PTFE

Keramikpfanne braun
Alla som gillar att laga mat med mindre olja och smör kommer att förlita sig på non-stick belagda pannor och kastruller i köket. Köksredskap med PTFE-beläggning, bättre känd som teflon- eller Ilag-beläggning, är idealiska för att försiktigt steka grönsaker, fisk och äggrätter. PTFE-pannor är inte lämpliga för grillning av t.ex. biffar, eftersom beläggningen endast tål temperaturer upp till 250 °C. Keramiskt belagda köksredskap kan å andra sidan värmas upp till 400 °C utan kvalitetsförlust och är mycket mer robusta när de utsätts för mekanisk belastning från köksredskap och bestick. Det är också mycket enkelt att rengöra de belagda kokkärlen eftersom ingen mat fastnar på dem.
  • Matlagning med låg fetthalt
  • Lättskött
  • Keramisk beläggning kan värmas upp till 400 °C
  • Keramiken är extremt motståndskraftig mot repor

Rustikt gjutjärn

Bräter aus Gusseisen
Gjutjärn har alltid varit ett av de mest populära materialen för stekpannor och kastruller. Gjutjärn är särskilt populärt bland stekgrytor, eftersom det kännetecknas av sin omisskännliga steksmak. Den unika patinan av inbränt fett, som utvecklas efter upprepad tillagning med gjutjärnsgrytor och -pannor, gör att smakerna verkligen kan utvecklas. Kokkärl i gjutjärn är också lämpliga för alla typer av spisar – dess extremt goda värmebeständighet gör det särskilt imponerande när det används på en gasspis. Men köksredskap i gjutjärn kräver också mycket underhåll, eftersom de inte får diskas i diskmaskin – då kan de rosta.
  • Omisskännlig smak
  • Extremt värmebeständig
  • Gjutjärn tål inte maskindisk

Slitstark emalj

Emailtopf schwarz
Grytor och stekpannor i emalj imponerar med sin värmebeständighet och robusthet. Ytan är också porfri och 100 procent nickelfri – en särskilt viktig aspekt för allergiker. Stekpannor och kastruller är lämpliga för alla typer av hällar. Emaljerade köksredskap kännetecknas av sin hållbarhet och värmetålighet upp till över 400 °C, eftersom beläggningen inte kan lossna. Emalj är absolut rep- och slagtålig, vilket är anledningen till att emaljbeläggningar är praktiskt taget oförstörbara. Det är därför som emaljerade kastruller och stekpannor är idealiska för ugnen. De emaljerade kokkärlen kan också rengöras i diskmaskin utan problem.
  • Robust
  • Hög värmebeständighet
  • Tål maskindisk
  • Perfekt för nickelallergiker
  • Idealisk för användning i ugnen

Ytterligare tips för val av material

Säkra handtag

De klassiska materialen för handtag är plast och rostfritt stål. Båda materialen har sina fördelar som de kan utnyttja beroende på användningsområde. Plasthandtag blir inte lika varma som handtag i rostfritt stål, men handtag i rostfritt stål är värmetåliga och klarar höga temperaturer i ugnen. När du köper stekpannor ska du alltid vara uppmärksam på handtagens värmebeständighet.

Lock

De flesta lock är tillverkade av säkerhetsglas som inte krossas om det faller i golvet. Men det är inte alla lock som tål höga temperaturer i ugnen. När du köper ett nytt lock ska du därför vara uppmärksam på motsvarande produktinformation. Lock i rostfritt stål är å andra sidan helt okänsliga för värme – du kan använda dem utan att tveka även vid höga temperaturer.

Lämplig storlek

När du steker och lagar mat är storleken viktig. En för liten kastrull är lika opraktisk som en för stor kastrull är otymplig vid matlagning och dessutom drar den el i onödan. När du köper dina nya stekpannor till hemmet, se till att du har rätt blandning av storlekar: små stekpannor för äggrätter till stora familjepannor med en diameter på upp till 32 cm för köttrullader, grönsakscurry eller ragouts.